Yetişkinlerde Süt Ürünleri Alerjisi Belirtileri

Alerji yaş fark etmeksizin hepimiz için en zor hastalıklardan biri. Bir anda ortaya çıkan kızarıklıklar, kaşıntı, acı, yanma ve daha bir sürü şey. Fakat nereden geldiğini, neyden kaynaklandığı bulmak belirtilerin ortaya çıkışı kadar hızlı olamıyor. Hastanelerde alerji testleri yapılıyor. Hem uzun süren hem de çoğu zaman oldukça pahalıya mal olan bu testlerdense genellikle sorunu kendimiz tespit etme yoluna gidiyoruz. Bu işe girişirken de tabii ki en sık görülen alerji çeşitlerinden araştırmaya başlıyoruz. Bahar alerjisi, toz, domates yumurta ve süt alerjisi… Aslında bebeklikte veya çocuk yaşta ortaya çıkan süt alerjisi nadiren de olsa yetişkinlik döneminde görülebiliyor. Ne zaman ortaya çıkarsa çıksın oldukça güç durumda bırakıyor bizi. Çünkü içerisinde süt veya süt tozu olmayan yiyecek, içecek bulmak çok zor.
Peki, yetişkinlerde süt alerjisi belirtileri neler, bir de buna bakalım. Öncelikle süt alerjisinin çeşitleri olduğunu belirterek başlayalım. Sütün içindeki laktoza veya tamamen sütün kendisine, yalnızca inek sütüne alerjik reaksiyon vermek mümkün.
- Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi yetişkinlerde süt alerjisi belirtileri arasında ilk sırada kurdeşen bulunuyor.
- Ciltte kızarmış kabarıklıklar, kaşıntı ve yanma hissi süt alerjisi belirtileri içinde göze çarpanlar.
- Genelde göz kapaklarında görülen, vücudun belirli bölgelerinde şişme yaşanabiliyor.
- Belirtiler içinde en önemlisi ise nefes darlığı. Süt alerjisi belirtilerinin en tehlikesi de bu elbette. Süt içtikten sonra boğazın şişiyor ve bu durum seni nefes almaktan alıkoyuyorsa, net olarak süte alerjin olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca bazen görülen bazen de görülmeyen süt alerjisi belirtileri de şunlar;
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma
- Burun akıntısı
- Göğüs ağrısı
Süt Alerjisi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Eğer çocukluğundan bu yana süregelen bir süt alerjin varsa, kesinlikle daha önce yaşanmış bir vaka vardır. Süt içtikten sonra boğulma hissi, kurdeşenler gibi süt alerjisi belirtileri göstermişsindir. Bu durum özellikle çocuklarda daha büyük bir risk taşıdığı için eğer erken yaşta belirti göstermişsen mutlaka tespit edilmiştir. Ama diyelim ki ilerleyen yaşlarda, vücudunda süt içerisindeki alerjenlerle mücadele eden bakteriler azaldı ve artık yeni bir komplikasyon söz konusu. Sabah kahvaltını yaptın, 15 dakika sonra bulantı, kurdeşenler, nefes darlığı yaşamaya başladın ve koşa koşa hastaneye gittin. Gıda alerjisi olduğunu söylediler, ama hangi gıda olduğuna dair bilgi vermediler, çünkü veremezler.
Gıda alerjilerinde tespit çok zordur. Genellikle yaklaşık 1 hafta süren kan tahlilleri, doktor görüşmeleri neticesinde nelere alerjin olabileceği anlaşılır. Fakat bu araştırmaların hepsi sana alerjik reaksiyon gösterebileceğin maddeler, gözetim altında verilerek yapılır. Dolayısıyla oldukça zorlu bir süreç seni bekliyor. Fakat kesinlikle acele edip “acaba süt alerjisi belirtileri mi gösteriyorum” diyerek süt ve süt ürünleri tüketmemelisin. Çünkü bu durum nefes alamama neticesinde, ölüme dek varan, çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Öte yandan bu durumu, yalnızca süt tükettikten sonra yaşıyorsan işin inanılmaz kolay hale gelir. Yetişkinlerde süt alerjisi tespit edildikten sonra yapılması gerekenler çok daha basit olacaktır.
Süt Alerjisi Ömür Boyu Sürer Mi?
Süt alerjisi ile ilgili en iç açıcı durum, uzun sürmemesi. Hem bilindik bir alerji türü olması hem de vücut toleransının arttırılarak ortadan kaldırılabiliyor oluşu, süt alerjisi belirtileri göstermenin hızlıca önüne geçer. Tek yapman gereken bazı besinlerden uzak durmak.
Süt Alerjisi Olan Yetişkinler Neleri Yememeli?
Süt alerjisinin en zor kısmı beslenme desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Çünkü tedavi, vücut toleransı arttırılana dek süt içeren her şeyden uzak durmayı gerektirir. Peynir, yoğurt, margarin, tereyağı ve içerisinde süt tozu dahi bulunan tüm yiyecek ve içecekler maalesef hayatından çıkacak. Fakat iyi haber; artık inek sütü içermeyen ama protein bakımından inek sütü kadar zengin badem sütü, soya sütü gibi ürünlere ulaşmak çok kolay. Keklerini bu sütlerle yapıp afiyetle yiyebilir, sabah kahvaltılarında soya sütünden yapılmış peynirleri tüketebilirsin.