Hamilelikte El Ayak Uyuşması Nasıl Geçer?

Hamilelikte el ayak uyuşması gebeliğinin son aylarına doğru görebileceğin bir durum olabilir. Bu uyuşmaları yatıştırmak için bacaklarına masa yapabilir, daha az ödem yapan yiyecekler tüketebilirsin. Diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı gibi ek bir sağlık sorunun yok ise uyuşmalar gebeliğin ile ilişkili masum bir süreç olabilir. Başka hastalıkların var ve işlerini zorlaştıran bir uyuşma yaşıyorsan en kısa sürede doktorunla paylaşman faydalı olabilir. Karıncalanma ve sıcaklamalar gebeliğindeki hormon dalgalanmasına bağlı olabilir. Uyuşukluk ve kuvvet kaybı yaşıyorsan doktorunla paylaşman rahatlamana destek olabilir.

 

Hamilelikte Ayak Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte ayak uyuşması büyüyen rahminin sinirlerine bası yapmasından kaynaklanabilir. Gebeliğinin son aylarında ağırlığının artması ile beraber yürümende de yavaşlama görebilirsin. Bunlar doğumdan sonra toparlayan değişimler oluyor. Hareket etmene engel olan ve günlük hayatını engelleyen durumları doktorunla beraber değerlendirmen daha iyi olabilir.
Gebelik sürecinde uyum sağlayabildiğin basit egzersizler daha rahat bir sürece destek olabilir. Sağlığını riske atmayacak hafif ve destekleyici egzersizler ile vücuduna destek olabilirsin. El ve ayaklarında karıncalanma, uyuşma ya da zayıflık görüyorsan ve gebeliğinin erken dönemlerinde oluyor ise en kısa zamanda doktorunla paylaşman faydalı olabilir. kimi zaman değişen hormon düzeyleri bu duruma neden olsa da tedbiri elden bırakmamak gerekir.

 

Hamilelikte El Ayak Uyuşması Normal Mi?

Hamilelikte el ayak uyuşması rahminin hızla büyümesinden kaynaklanabilir. Yani gebeliğinin normal bir süreci olabilir. Bebeğinin ağırlığı arttıkça rahmin büyür ve genişler. Son aylarda buradaki sinirlere bası yapmaya başlayan rahmin, kimi zaman ayaklarında uyuşma ve penguen gibi yürümeye neden olabilir. Doğum yapmanla birlikte rahmin hızla küçüldüğü için bu his geçer.
Gebelik sürecinde el ve ayaklarında ödem olması da uyuşukluk yaratabilir. Çok tuzlu gıdalardan kaçınmak, bol su içmek ve günlük hafif egzersizler ile vücudunu desteklemek ödem atmana destek olabilir. kimi zaman vitamin ve mineral eksiklikleri de el ve ayaklarında uyuşukluk yapabilir. Kan tahlillerindeki değerler ile doktorun sana özel bir takviye edici bir ürün tavsiyesinde bulunabilir.

KAYNAK

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000580.htm#:~:text=Numbness%20and%20Tingling&text=As%20your%20uterus%20grows%2C%20it,a%20few%20weeks%20to%20months).