Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ishalin, ortaya çıkma sebepleri çok farklı olabilir. Sonuç ise sık sık, sulu, ağrılı ve ateşli bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bebeğimizin anne sütü ile beslendiği 6 ay boyunca, katı dışkı görmek pek mümkün olmaz. Fakat ek gıdaya başladığımızda, tıpkı biz yetişkinlerde olduğu gibi bebeğimizde de çeşitli değişimler görebiliriz. Aynı şekilde, bizlerde görülen ishal durumunda ne yapmamız gerekiyorsa, bebeğimiz için de uygulayabiliriz. Elbette, iyi gelebilecek yöntemleri, ona uygun hale getirerek…
Lifli yiyecekler tüketmek, katı gıda almak ve bol su içmek ishalle mücadelenin olmazsa olmazları olarak görülür. Bebeğin ishalse bu tarz yiyecekleri, bulunduğu aya veya yaşa uygun hale getirerek yedirebilirsin. Bu durumda kısa süreli ishal etkisini yitirir. Eğer bebeğin dışkısında uzun süre düzelme olmazsa, bunun bakteriyel bir durum olduğu aklına gelecektir. Yapman gereken elbette en hızlı şekilde doktoruna başvurmak… Eğer doktor uygun görürse de ilaç tedavisine başlayabilirsin. Ama öncesinde bu ishalin geçmediği kanaatine varabilmek için bebeğine şu gıdaları uygun biçimde verebilirsin:
- Elma püresi
- Patates püresi
- Makarna (18+ ay)
- Ev yapımı yoğurt
- Muz püresi
- Pirinç lapası
- Havuç püresi
Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?
Bebeklerde ishal , kısa süreli olmak kaydıyla sık görülebilir. Bu tür durumlarda sağlık söz konusu olduğu için genelde telaşlanırız. Oysa ishali, sadece gıdalarla bile yenebiliriz. Bebeğinin ishal olduğunu farkettiysen hızlıca lifli gıdalardan yedirmeye başlayabilirsin. Öte yandan, ishalin sebep olduğu su kaybını önlemek için bol bol su içirmen de gerekir. Bağırsakta yaşanan çeşitli sorunların sonucu olan bebeklerde ishal sorunu, katı gıdaya geçişte en sık karşılaştığımız durumlardan biri. Giderilmesi ise ancak bebeğimizin katı gıdaya alışması ile mümkündür. Bu nedenle ilk adım, bebeklerde ishali gidermeye yönelik gıdaların tüketilmesi olacaktır.
Bir diğer önemli husus ise su kaybının önlenmesi. Bebek ishalken dışkı, gazlı ve sulu şekilde çıkar. Bu da bebeğimizin vücudundaki sıvının orantısız biçimde dışarı atılmasına sebebiyet verir. Oysa su, neredeyse her hastalığın iyileştirilmesinde bir numaralı ilaç. Bu nedenle bebeğine, gerekli gıdaların yanı sıra ishalken, sık sık su içirmen çok önemli.
Bebekler Neden İshal Olur?
Bebeklerde ishal , tıbbi ifadesiyle diyare, bağırsaklardaki su emiliminin düzgün işleyememesi durumunda ortaya çıkar. Süresine bağlı olarak kısa (akut) veya uzun (kronik) olarak adlandırılır. İshale sebep olabilecek pek çok farklı etmen bulunur.
Diş çıkarma, biz yetişkinlerin sandığından çok daha sancılı bir durum. Tüm vücudun, bedenin belli bir kısmına odaklanmış olması çeşitli sorunlar yaratabilir. Bunlardan birisi de elbette bebeklerde ishal.
Fazla meyve veya meyve suyu tüketimi, bebeklerde ishale sebep olabileceği gibi bizlerde de sebep olabilir.
Bağırsak enfeksiyonları, ishalin temel sebepleri arasında sayılıyor. Bu enfeksiyonlara da mikroplar, bakteriler, virüsler ya da parazitler sebep olmuş olabilir. Bebeğimize çok dikkat etmemize rağmen nasıl bağırsak enfeksiyonu olabilir? Yere düşen emzikler, sık temizlenmeyen ama sık ağza götürülen eller, meraklı parmakların tadına bakmak üzere ağza götürdüğü çeşitli nesneler… Kısaca pek çok şey mikrop veya bakteri taşıyor olabilir. Bizim gelişmiş bağışıklık sistemimiz, bu tarz minik durumları kolayca atlatabilir. Ama bebeklerimizin gelişmekte olan bedenleri, henüz bu tarz saldırılara hazır olamayabilir.
Gıda hassasiyeti, kısa süreli ishallerin başlıca sebeplerinden. Genellikle mide ağrısının eşlik ettiği bu tarz durumlarda, ilk belirti elbette ishal.
Üst veya alt solunum yolları enfeksiyonları, tüm vücudun işleyişini aksatan bir dizi probleme sebep olur. Bebeğimizin burnu akıyorsa, ishal olması da oldukça normaldir. Çünkü vücutta, tüm mekanizmaları etkileyen bir virüs bulunur.
Doğuştan metabolik rahatsızlıklar, antibiyotik tedavisi ve gıda zehirlenmeleri de bebeklerde ishale sebep olan durumlar. Fakat diğer nedenlere nazaran, çok daha nadir görülüyorlar.
Emziren Anne Ne Yerse Bebek İshal Olur?
Bebekler, 3 yaşına gelene kadar annesine bağımlı yaşar. Gerek eğitim gerek beslenme yönünden, annenin içinde bulunduğu durumlardan doğrudan etkilenirler. İshal de anne sütünden bebeğe geçebilir. Peki, ama nasıl? Anne sütü, ilk 6 ayda bir zorunluluk. Sonrasında ek gıdaya geçtiğimizde bebekler, bir süre daha anne memesinden beslenmeye devam eder. Fakat bu süreçte annenin yediği meyveler, adedine ve asit miktarına bağlı olarak bebeklerde ishale sebep olabilir. Eğer emziren anne, gereğinden fazla; mandalina, ananas, portakal gibi asit miktarı bol narenciyeler tüketirse, bebeğin vücut sistemi bu yiyeceklerin fazlasını kaldıramayabilir.
Bebeklerde İshal Rengi
Sağlıklı bir dışkılama geçirilmediğinin en önemli belirtisi bezde gördüğümüz ishal rengi. Bağırsak enfeksiyonları, gıda alerjileri, fazla anne sütü alımı, diş çıkarma gibi durumlar ishale sebep olabilir. İshal rengini ise genellikle iki farklı şekilde görebiliriz. İlki, açık sarıdır. Bağırsak enfeksiyonuna işaret olabilir. İkincisi ise açık yeşildir. Birbirleri arasında çok büyük fark bulunmayan sağlıklı ishal renklerinin yanı sıra, tehlikeli olabilecek renkler de var. Eğer bebeğin ilk 2 ayını doldurduysa ve bezinde çok koyu yeşil, siyaha yakın bir ishal gördüysen mutlaka doktora başvurmalısın.
Yenidoğan Bebeklerde İshal
Yenidoğan bebeklerin dışkılarında genellikle partiküller görmeyiz. Hayata gözlerini yeni açmış minikler eğer sağlıklılarsa dışkı renkleri koyu sarı/saman şeklinde olur. Bunun sebebi yalnızca anne sütüyle beslenmeleri. İlk ayda görülebilen ve anne karnında yuttuklarını çıkardığı siyah renkli, sulu ve mukuslu dışkı bizi korkutmamalı. Ancak sonraki süreçlerde karşılaşırsan hemen doktora danışılmalı. Yenidoğan bebeklerde ishal tespiti yapmak, oldukça zor. Çünkü zaten dışkı hem partikülsüz hem de oldukça sıvı bir forma sahip olur. Eğer belirgin bir ton farklılığı varsa, açık sarı renkte dışkı ishale işaret eder. Bu durumu kolayca, ishal gidermeye yardımcı gıdalar vererek çözmen mümkün. Devam etmesi durumunda ise uzmana danışmanda fayda var.
Sağlıklı bir bebek, her annenin hayali. Bebeğinle birlikte sağlıklı ve mutlu günler geçirmeni diliyoruz.