Bebeklerde Gül Lekesi

Söz konusu bebeklerimiz olduğunda her konuya olabildiğince hassas yaklaşırız. Hem biz hem ailemiz hem de çevremizdekilerin, yıllardır bildikleri ve adına “istek lekesi” dedikleri kırmızı renkli lekeler bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bir cilt sorunu. İstek lekesi denmesinin sebebi ise halk inanışına göre annenin hamileyken istediği ama yiyemediği bir şeyin bebekte iz bıraktığına inanılması. Bu inanışın temelinde, tıbbi adı Hemanjiom olan bebeklerde gül lekesi oluşumunun, çok farklı şekillerde görülebiliyor olması var demek yanlış olmayacaktır. Bunlar aslında, damar tümörü denilen iyi huylu kitleler. Damarlarda fazla kan birikmesinin sonucunda ise farklı şekillere bürünebiliyor ve bebeklerimizin farklı bölgelerinde oluşabiliyorlar.

 

Bebeklerde Gül Lekesi Neden Olur?

Hemanijom denilen yeni doğan bebekte gül lekesi oluşumunun birkaç farklı sebebi bulunuyor.

  • Genetik: Anneden bebeğe geçebilen hemanjiomlar, anne ve bebekte aynı şekillerde olduğunda herkesi gülümsetiyor. Bir süre sonra kaybolsa da annenin bebeklik fotoğraflarında da benzer lekelerin görülmesi, bu durumun genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıktığının göstergesi diyebiliriz.
  • Cilt pigmentlerinin artması: Eğer bebeklerde gül lekesi oluşumu genetik bir durumdan kaynaklanmıyorsa, en iyi ihtimal cilt üzerindeki renk pigmentlerinin fazlaca üretilmiş olması. Yani aslında cildin bir kısmında daha kırmızı bir renk söz konusu olabiliyor.
  • Kan damarları: Yeni doğan bebekte gül lekesi oluşumunda bir diğer sebep ise kan damarlarının çok veya geniş olması. Bu durum, sanki içten bir kanama varmış gibi bebeğin cildinde leke görünümü yaratabiliyor.

Hemanjiom veya bebeklerde gül lekesi, bir hastalığa veya soruna işaret etmiyor diyebiliriz. Kırmızı, bordo, sütlü kahve renklerinde ortaya çıkabilen bu durum, müdahale etmemen gerekenlerden birisi. Çoğu leke, bebeğin büyüdükçe kendiliğinden kaybolur. Üstelik en küçük sağlık biriminden tam teşekküllü hastanelere dek pek çok noktada, bebeğindeki gül lekeleri takip edilebiliyor ve herhangi bir sorun olması durumunda da kolayca ortadan kaldırılabiliyor.

 

Bebeklerde Gül Lekesi Geçer Mi?

Bebeklerde gül lekesi, genellikle geçici bir durum. Çok yoğun bir pigment değişimi veya kötü huylu bir tümör söz konusu değilse bebeğin büyüdükçe yavaş yavaş bu lekelerden kurtulacak diyebiliriz. Öte yandan eğer yalnızca ciltte oluşan bir leke söz konusu ise yetişkinliğinde de bebeğinin bu lekeyi taşıyabilmesi söz konusu. Elbette bunun için pigment sayısının, gelişime oranla oldukça yüksek düzeyde artmış olması gerekiyor.