Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur?

Bebeğine göbek fıtığı tanısı konulmuş ise bu, gebelikte bebeğin karın duvarının gelişiminde aksaklık olduğunu gösterir. Göbekteki kas ve bağların az gelişmesi ya da gelişmemesi bebeklerde göbek fıtığı yapar. Yeni doğan ya da ilk 6 ayda bu sorunu fark edebilirsiniz. Her 5 bebekten birinde bu sorun görülür.

 

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı için farklı yöntemler kullanılır. Bebeğinin muayenesindeki genel durumuna göre doktorun senin ve bebeğin için en doğru tedaviyi önerir. Bu kimi zaman fıtık bandı olur kimi zaman takip kimi zaman ise cerrahi olur. Nispeten kolay bir ameliyat olması ile minik meleğinin rahatlamasını sağlayabilirsin.

Bebeklerde göbek fıtığı neden olur diye korkuların var ise derin bir nefes alıp rahatlayabilirsin. Bu fıtıklar çoğu zaman 4 – 5 yaşlarına dek kendiliğinden düzeliyor. Ancak düzelmeyen, komplikasyon gelişen durumlarda doktorun cerrahi önerir. Her zaman ilk tercih ameliyat olmayabilir. Bebeklerde göbek fıtığı bandı da bazı durumlarda düzelme için yeterli olur.

 

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ne Zaman Tehlikeli?

Bebeklerde göbek fıtığı gözden kaçırıldığı takdirde tehlikeli olabilir. Bebeğinin karnında kaka yaparken, ağlarken, otururken ya da öksürdüğünde şişlik artabilir. Bu karındaki basıncın artmasından kaynaklanır. Bebeğin uzandığında veya ağlaması kesildiğinde şişliğin azaldığını görebilirsin. Bu fıtığın normal bir sonucu. Fakat o bölgede kızarıklık, sertlik, siyahlaşma, sarı akıntı veya normalden fazla bir şişme görüyorsan riskli olabilir.

 

Bebek Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gitmeli?

Göbek fıtığı için önce bebeğinin rutin takip edildiği çocuk doktoruna gidebilirsin. Doktorun fıtığın durumunu ve neler yapılabileceğini seninle beraber değerlendirir. Gerektiği durumlarda çocuk doktorun, seni ve bebeğini çocuk cerrahına yönlendirebilir. Çocuk cerrahın ameliyat önerirse fıtık ameliyatı yapılabilir. Böylelikle bebeğinin rahatlamasına yardım edebilirsin.

Gebeliğin boyunca minik bebeğinde fıtık oluşmasını önleyebileceğin bir yöntem şu anki şartlarda maalesef yok. Fakat rutin gebelik takiplerini ve kadın doğum doktorunun önerilerini uygulayarak bebeğinin ve kendi sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsin. Fıtık, doktorunla beraber hareket ettiğin takdirde çözümü kolay olan bir durumdur.

Kaynak


https://kidshealth.org/en/parents/umbilical-hernias.html